Dňa 21. mája 2008 zatkli špeciálne komandá rakúskej polície 10 hlavných predstaviteľov tamojšieho úspešného hnutia na ochranu zvierat, vrátane bývalého vedeckého pracovníka na univerzite v Cambridge. Aktivistom bola následne uložená väzba. Rakúske ministerstvo vnútra sa chválilo chytením zločineckého gangu, ktorý mal mať na svedomí množstvo bombových, plynových a podpaľačškých útukov.

Uväznení aktivisti však trvali na tom, že časti spisov, do ktorých mohli nahliadnuť, boli namiesto dôkazov o akejkoľvek trestnej činnosti plné popsiov ich občianskych aktivít za zmenu zákonov a obchodných politík. Jeden z väzňov vyhlásil hladovku a vydržal bez jedla 39 dní. Prípad ostro kritizovalo mnoho známych osobností a organizácií, vrátane Amnesty International a rakúskej Strany zelených.

Po viac ako troch mesiacoch nariadil vrchný štátny zástupca prepustenie aktivstov s odôvodnením, že doba strávená vo väzbe musí byť úmerná očakávaným trestom. Kauza sa tak načas vytratila z pozornosti médií, ale ešte tým ani zďaleka neskončila. Vo februári minulého roku oznámilo štátne zastupiteľstvo, že zhromaždilo dostatok dôkazov nato, aby mohlo byť 13 aktivistov na ochranu zvierat, vrátane tých desiatich, ktorí strávili tri mesiace vo väzbe, obžalovaných a postavených pred súd.

Štyria z týchto aktivistov zverejnili spisy obžaloby na internete. Potvrdili sa tak najhoršie obavy. V tejto obžalobe nie je nič, čo by mohlo byť považované za dôkaz akejkoľvek kriminálnej činnosti. Namiesto toho je v nej údajne členstvo týchto aktivistov v zločineckej organizácii vyvodené z dlhého zoznamu politických aktivít, ako je organizácia demonštrácií a verejných konferencií.

Súdny proces má trvať 6 mesiacov. Aktivistom hrozí až 5 rokov väzenia a každý z nich bude musieť minúť viac ako 35.000 eur na právnu obhajobu. Táto suma im nebude vrátená, ani keby ich súd nakoniec obžaloby zbavil.

Niečo také nie je možné tolerovať. Rakúsku nemôže byť umožnené finančne ruinovať a väzniť svojich občanov za politické aktivity.
Viac informácií

 

Leave a Reply